Isteri Badrul Muhayat cerita detik terakhir arwah suaminya

6,840 views

Pelakon Badrul Muhayat telah disahkan menghembuskan nafasnya yang terakhir hari ini di umurnya pada 55 tahun.  

Badrul Muhayat berada di Pulau Pinang untuk satu event yang berlangsung di negeri berkenaan. 

Semasa tidur di homestay, Badrul telah pergi buat selamanya. 

Isternya, Norhayati, 50 tahun, orang terakhir yang berada di sisi arwah. 

Kata Norhayati, dia mengejut Badrul untuk bangun dan tidur namun ternyata Badrul sudah tidak bernafas. 

Bercerita tentang detik terakhir Badrul Muhayat, Noryahati berkata, pelakon berkenaan sempat memberi duit kepada anaknya sekitar jam 7 pagi. 

“Saya memang tidak menyangka sama sekali akan jadi macam ini. Kali terakhir bercakap dengannya sekitar 7 setengah pagi, dia minta saya transfer duit kepada anaknya. Dia juga sempat menulis mesej WhatsApp kepada anaknya.” 

“Abah penat, abah nak sambung tidur balik. Itu kata-kata terakhir daripadanya. Selepas itu saya kejutkan dia sekita jam 10 lebih pagi.” 

“Masa tu, memang dah nampak ada yang tak kena. Badannya ada tompok-tompok merah, seakan darah beku, tangannya dah longlai, dahi sudah sejuk, cuma dada dia panas sikit.”  

“Saya terus saja menjerit memanggil rakan-rakan di homestay berkenaan dan hubungi ambulans.” 

Norhayatai memang masih terkejut dengan kehilangan berkenaan apatah lagi baru saja enam bulan mendirikan rumah tangga bersama pelakon berkenaan.  

“Kami kalau pergi mana-mana berdua. Arwah pun dah lama ada diebetes, kencing manis. Sebelum kenal saya, badannya kurus sangat. Selepas kenal, barulah dia mula berisi sikit.” 

“Saya akan memastikan dia tak jamu makanan manis dan ambil ubat.”  

“Memang sedihlah, Allah pinjamkan saya suami yang amat baik, dia tak nak susahkan saya.” 

“Sungguhpun bersedih, saya reda dengan pemergian suami. Wajah arwah macam senyum dan nampak berseri seri.” 

Noryhayati juga berkata semua urusan akan dilakukan di Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang sebelum di bawa ke Kuala Lumpur.

“Jenazah akan diuruskan, mandi dan dikafankan di Hospital Seberang Jaya petang ini. Selepas selesai jenazah akan di bawa pulang.”

Itulah kenyataan dari isteri kepada arwah Badrul Muhayat